Stappenplan meedenken met een project in de buitenruimte

Tijdens de realisatie van projecten in de buitenruimte (bijvoorbeeld wegen, groen, riool) zijn er verschillende inspraakmomenten. We leggen het proces hieronder in stappen uit. Hierin staan ook de inspraakmomenten (stap 2, 4 en 6).

Niet alle projecten doorlopen dezelfde stappen. Informeer bij de projectleider wat de inspraakmomenten zijn. Kijk voor een overzicht van alle projecten op de projectenpagina Hier staan de contactgegevens van de projectleiders.

1. Plan van aanpak

We beginnen met het opstellen van een projectplan inclusief hoofduitgangspunten (kaders). In het projectplan omschrijven we het doel van het project, de randvoorwaarden, eisen, risico’s en het eindresultaat van het project.

We vragen vervolgens een voorbereidingskrediet aan. Uit dit krediet worden de kosten betaald die te maken hebben met het voorbereiden van het project.

Het projectplan wordt vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders. Ook wordt er een voorbereidingskrediet aangevraagd. Het projectplan wordt na vaststelling het leidende document om te komen tot een definitief ontwerp.

2. Bewonersbijeenkomst

We informeren inwoners en andere belanghebbenden door middel van een schetsontwerp (SO). Inwoners hebben de mogelijkheid om te reageren op het SO.

3. Voorlopig ontwerp

De reacties en andere inzichten van inwoners en belanghebbenden worden, indien haalbaar, verwerkt in een voorlopig ontwerp (VO). Het college van burgemeester en wethouders stelt het VO vervolgens vast.

4. Inspraak

Het VO wordt ter inzage gelegd. Dit is de start van het officiële inspraakmoment. Tijdens deze periode (meestal 4 weken) kunnen inwoners en belanghebbenden het VO bekijken, erop reageren en/of eventuele bezwaren indienen.

Optionele informatieronde: het kan voorkomen dat we voor het officiële inspraakmoment nog een extra informatieronde organiseren.

5. Concept definitief ontwerp

We verwerken de reacties van inwoners en belanghebbenden op het voorlopig ontwerp (uit stap 4) tot een concept definitief ontwerp (cDO). Het cDO wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

6. Inspreken commissie Ruimte

We leggen het cDO voor aan de raadscommissie Ruimte. De commissie Ruimte vergadert eens per maand. Deze vergaderingen zijn openbaar. Het is mogelijk om tijdens de commissie in te spreken

7. Definitief ontwerp

We verwerken de reactie van de raadscommissie Ruimte tot een definitief ontwerp (DO). Het DO wordt vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders. Ook wordt er een uitvoeringsbudget beschikbaar gesteld. Vanaf dit moment kunnen er geen aanpassingen meer gedaan worden aan het ontwerp.

8. Publicatie

Het definitief ontwerp is openbaar en voor iedereen te vinden op de website van het gemeentebestuur.

9. Voorbereiding en uitvoering

De benodigde materialen en werkzaamheden worden uitgewerkt in een zogenaamd bestek. Zo weet de aannemer wat hij moet doen en welke materialen er gebruikt moeten worden. Vervolgens wordt het bestek aan verschillende aannemers voorgelegd voor het maken van een offerte en worden de benodigde vergunningen voor de werkzaamheden aangevraagd. Hierna worden de werkzaamheden uitgevoerd.

10. Evaluatie

We bekijken of de werkzaamheden volgens de afspraken zijn gerealiseerd.

Meer weten?

Neem contact op met Koen Siegrest via k.siegrest@heemstede.nl